26 July 2013

Jorge Suarez

Posted in Docenten

 

Jorge Suarez, is dansleraar en choreograaf. Hij groeide op in Cali, een stad die beschouwd wordt als het mekka van de Salsa. Of zoals de Calenos zeggen: “in New York wordt Salsa gespeeld, maar in Cali wordt Salsa gedanst!”

Waarom is salsa jouw passie geworden?

"Salsa is mijn passie geworden, omdat deze muziek de taal spreekt van de gewone burgers. De mensen die die hard werken om te overleven, die dromen en fantasieën hebben. Maar vooral omdat liefde de grote rol speelt in deze muziek. Salsa als dans en muziek staat voor hoop, verandering en kracht. Deze muziek raakt mijn ziel.

Mijn eerste kennismaking met salsa was gewoon thuis. Mijn moeder had altijd een kleine radio en ze luisterde naar het nieuws, radio soaps en salsa muziek. Ik was een jaar op 3 en mijn moeder had de gewoonte om mij te omarmen en met mij te dansen. Ik begreep daar niet veel van, maar ik vond het wel leuk om opgetild te worden en samen rondjes te draaien. Op momenten dat mijn moeder niet thuis was probeerde ik haar dan na te doen."

Waarom zou iemand salsa moeten leren?
"Salsa dansen is een non verbale manier om met elkaar te communiceren en in het dagelijks leven proberen we heel goed te luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben, maar we observeren heel weinig en het is wetenschappelijk geconstateerd dat mensen meer zeggen met hun lichaamstaal dan met de mooie woorden die ze gebruiken. Door middel van deze dans kun je jouw zelfvertrouwen ontplooien en ook leren om andere mensen te vertrouwen. Als je salsa danst vergeet je alles dat niet met de dans te maken heeft: Problemen, negatieve gevoelens en verdriet worden even vergeten als je aan het dansen bent. Salsa is zoals water, er is geen onderscheid. Op de dansvloer zijn er geen etnische, religieuze, intellectuele of sociale grenzen: Iedereen danst met elkaar. Het gaat hier puur om de dans."

Top 5 Favoriete Muziekstijlen
“Salsa” – Boranda, La Sonora Ponceña,

“Jazz” - Aretha Franklin, Mile Davis, Nina Simone

“Brazilian” - Chico Buarque

“R&B” - The Roots

“La Chanson Francaise”- Charles Aznavour, Ben L'oncle Soul

 

Favoriete stad
"In Europa: Amsterdam en daarbuiten Cali natuurlijk!"

Favoriete Cocktail
"Ik drink Havana Club añejo 7 años liever puur. Maar een Mojito op een salsafeest is heerlijk!"

Vertel je leukste salsa gebeurtenis
"In 1998 heb ik een salsavakantie naar Colombia georganiseerd met een groep van 20 personen. We zijn naar La Feria de Cali gegaan (grootste Salsa Festival ter wereld). Ik had een salsa groep die bestond uit 3 paren. We waren gewoon aan het dansen en ineens kwam iemand op ons af en vroeg of hij een foto kon maken en hij stelde een aantal vragen. De volgende dag stonden we heel groot in de krant en in de middag kwam een televisie ploeg naar ons hotel voor een interview en een dansshow! En een dag later mochten we optreden in de beste salsaclub van Cali op dat moment. Hahahaha NET als in de film!"

Social Bookmarks